Σελίδες

2012 - "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ι. Καμπανέλλη


Το μεγάλο μας τσίρκο
του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Πέμπτη 21, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουνίου 2012
Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας – 21:15

Το φετινό καλοκαίρι η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας θα παρουσιάσει το έργο του “Πατριάρχη” του νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, “Το Μεγάλο μας Τσίρκο”. Έργο εμβληματικό, ένα ρωμαίικο πανόραμα που πάνω του ακουμπά η ιστορία της Ελλάδας, οι καημοί και τα όνειρα της φυλής μας.

Ένα σπονδυλωτό οδοιπορικό που διατρέχει ανάγλυφα και γλαφυρά την ιστορία της ελληνικής φυλής από την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, την Παλιγγενεσία του 21', τη Βαυαροκρατία, τη σαθρή εθνική συνείδηση των απογόνων του 21', τα Βενιζελικά, τη Μικρά Ασία, τον ξεριζωμό, τον πόλεμο του '40, τη Γερμανική κατοχή, τις μέρες του Πολυτεχνείου.

Κάθε σκηνή, κάθε επεισόδιο σχολιάζεται με τραγούδι και χορό έτσι ώστε να ολοκληρώνεται μια ζωντανή θεατρική εικόνα των ιστορικών, πολιτικών, πολιτισμικών και κοινωνικών εκφάνσεων του ελληνισμού.

Σταθήκαμε με σεβασμό στο περιεχόμενο του έργου και με εντιμότητα στις προ-θέσεις του συγγραφέα.

Στην παράστασή ακούγεται η εξαιρετική μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, εμπνευσμένη από τη Δημοτική μας παράδοση, μουσική της πρώτης ιστορικής παράστασης που ανέβασε ο θίασος Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου, με τη μοναδική ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη και με μουσικές πινελιές που έγραψε για την παράστασή μας ο Δημήτρης Ανδρώνης.

Με τα χρώματα της φωνής του ο Νίκος Ξυλούρης εκφράζει το παράπονο, τον πόνο, την ελπίδα και την περηφάνεια του Έλληνα, του πάντα ευκολόπιστου και πάντα προδομένου.
Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Θεοδώρου, η μουσική επιμέλεια και η διδασκαλία των τραγουδιών του Δημήτρη Ανδρώνη, οι χορογραφίες της Χριστίνας Μαυριανού και ο σκηνικός διάκοσμος της Μαρίνας Τερζή.

Παίζουν:
Γιάννης Βαμποράκης, Μαρία Λιβάνιου, Γιάννος Γαβαλάς, Βασίλης Βαβουράκης,
Τάσος Δουδωνής, Σταύρος Χανάς, Έλενα Κακαρή, Ελένη Πέππα, Βάσω Σπανούδη,
Δημήτρης Κεφάλας, Χριστίνα Μαυριανού, Φλώρα Καλογρίδου, Χριστίνα Ποδάρα, Λευτέρης Μαυριανός, Μαριάννα Μπούτρου, Νατάσσα Μενή, Νάντια Μπαρμπούτη, Όλγα Ζώτου, Κατερίνα Τζουβαλά

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Τύπος έγραψε ... 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Σεπτέμβριος 2012

Θριαμβευτικό φινάλε!

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχυλείων 2012, όπου η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσίασε το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Το Μεγάλο μας Τσίρκο”. Ένα ρωμαίικο πανόραμα που πάνω του ακουμπά η ιστορία της Ελλάδας, οι καημοί και τα όνειρα της φυλής μας.

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη, ερμηνευτή των τραγουδιών της πρώτης ιστορικής παράστασης που παίχτηκε πριν 39 χρόνια από το θίασο Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου.

Παρούσα στην παράσταση και η χήρα – σύζυγος του Νίκου Ξυλούρη, κα Ουρανία Ξυλούρη.

Κατάμεστο το θέατρο των 2000 θέσεων, στο τέλος της παράστασης οι θεατές, όρθιοι χειροκροτούσαν τους συντελεστές. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Νοέμβριος 2012
 
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας έχει αποτελέσει όχι μια φορά αλλά κατ’ επανάληψη, αντικείμενο θετικού σχολιασμού στα πολιτιστικά κοινωνικά δρώμενα της Ελευσίνας. Η πορεία της Θεατρικής αποτελεί ένα άριστο δείγμα, του τι μπορεί να προσφέρουν οι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται, αγαπούν και μπορούν να παράγουν τέχνη ποιότητας.
Οι θεατρικές παραστάσεις μέχρι σήμερα κρίνονται εξαιρετικές και αυτό είναι κάτι που δεν εκτιμούμε μόνο εμείς, αλλά και το θεατρικό κοινό τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο.
Η σημαντική αυτή προσπάθεια αποτελεί πολιτιστικό απόκτημα για την πόλη της Ελευσίνας, και η πορεία πρέπει να συνεχιστεί ανοδικά όπως γίνεται μέχρι τώρα.
Επίσης θα πρέπει να ανανεώνεται με νέες συμμετοχές δημοτών που λατρεύουν το θέατρο και έχουν έμφυτο ταλέντο που μπορούν να δώσουν άριστους καρπούς στην θεατρική τέχνη.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ


Γεννήθηκε στην Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1922. Μεγάλωσε στην Αθήνα.
Θεατρικός συγγραφέας, γεννήτορας του μεταπολεμικού θεάτρου, ανανεωτής της μορφής και εικονοπλάστης του δραματικού περιεχομένου. Αυτοδίδακτος, με σπουδές Μέσης Εκπαίδευσης , έμεινε κρατούμενος των Γερμανών (1943-1945) στο στρατόπεδο Μάουτχαουζεν της Αυστρίας.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο Χορός Πάνω Στα Στάχυα (1950). Τα επόμενα έργα του, που κυρίως ανεβάστηκαν από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και το Εθνικό Θέατρο, είναι: Η Έβδομη Μέρα Της Δημιουργίας, Αυτός και το Παντελόνι του και Κρυφή Ζωή (μονόπρακτα), Η Αυλή των Θαυμάτων, Η Ηλικία της Νύχτας, Παραμύθι Χωρίς Όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα Γύρνα Σπίτι, Η Αποικία των Τιμωρημένων, Ασπασία, Το Μεγάλο μας Τσίρκο, Ο Εχθρός Λαός, Πρόσωπα για Βιολί και Ορχήστρα, Τα Τέσσερα Πόδια του Τραπεζιού, Ο Αόρατος Θίασος, Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος, Ο Δρόμος Περνά Από Μέσα κ.α. 

Έγραψε επίσης σενάρια κινηματογραφικών ταινιών κυριότερα των οποίων είναι: Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, Δράκος και Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, Αρπαγή της Περσεφόνης του Γρηγόρη Γρηγορίου, Κορίτσια στον Ήλιο του Βασίλη Γεωργιάδη, κ.α.
Ο ίδιος σκηνοθέτησε πάνω σε δικό του σενάριο το έργο : Το Κανόνι και τ’ Αηδόνι.
Στίχους τους μελοποίησαν οι: Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Μαμαγκάκης.
Το 1963 έγραψε το μοναδικό του πεζογράφημα Μάουτχαουζεν, μια « αληθινή ιστορία» όπως την αποκαλεί ό ίδιος.
Το Οκτώβριο του 1984 τοποθετήθηκε στην θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.
Πέθανε στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου 2011. 
--------------------------------------------------------------------------------------------
Φωτογραφίες από την παράσταση













----------------------------------------------------------------------------------------------------------












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας