Σελίδες

2007 - Το Πανηγύρι του Δημήτρη Κεχαϊδη


Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελευσίνας
Θεατρική Ομάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελευσίνας, στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, οργάνωσε και λειτουργεί Θεατρικό Τμήμα, όπου φέτος 25 ενήλικες και 30 παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα θεάτρου (Υποκριτικής – Ορθοφωνίας – Αυτοσχεδιασμού – Θεατρικό Παιχνίδι – κ.α.)


Μέσα απ’ αυτή τη μαθητεία, η Θεατρική Ομάδα του ΠΟΔΕ ετοίμασε και θα παρουσιάσει, στις 31 Μαΐου - 1 και 2 Ιουνίου 2007 (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο), θεατρική παράσταση με το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το Πανηγύρι», στο θεατράκι του Κέντρου Καλλιτεχνικής Απασχόλησης στον Παράδεισο (Γ. Κουβίδη - θέση Αλώνια, έναντι Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής).


Ο συγγραφέας του έργου, σπουδαίος μάστορας του θεάτρου μας, έχει γράψει έργα που έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία από τις κρατικές μας σκηνές, Εθνικό Θέατρο, Κ.Θ.Β.Ε., Δημοτικά Θέατρα, ιδιωτικούς θίασους στην Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το «Πανηγύρι» είναι ένα έργο με σπάνιες αρετές, με σφυρηλατημένο ελληνικό λόγο, που παρουσιάζει και κρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα με τρόπο ρεαλιστικό και ποιητικό. Είναι μια καθαρά ελληνική ιστορία που οι ρίζες της πάνε βαθιά και ανταμώνουν τα κλασικά έργα του λαού μας.


Το έργο αυτό γράφτηκε σαν αφιέρωμα στους ανθρώπους του κάμπου που εγκαταλήφθηκαν να σβήσουνε στο περιθώριο και τη μοναξιά. Ξεχασμένοι και καταδικασμένοι στη φτώχια και την αμορφωσιά, θ’ αναζητήσουν διέξοδο στη φυγή που τους προσφέρει ο ύπνος, το κρασί και τ’ όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Οι νεώτεροι, τα πιο ζωντανά κύταρα, θα καταφύγουν στην πόλη. Ανυποψίαστα θύματα κι αυτοί μιας οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην ερήμωση της υπαίθρου και στον υδροκεφαλισμό των αστικών κέντρων.
Αυτή η εσωτερική μετανάστευση του λαού μας βρήκε φιλόξενη υποδοχή στην πόλη της Ελευσίνας. Κάτοικοι απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα νησιά, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, το Μοριά, τη Ρούμελη και αλλού μετανάστευσαν στην πόλη με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια και τον πολιτισμό τους.

Σ’ αυτό το έργο, όλοι μας θα βρούμε ένα κομμάτι της ζωής μας, την αρχοντιά και την αξιοπρέπεια της φυλής μας.



Η σκηνοθεσία, σκηνογραφία και ενδυματολογία ήταν του Δημήτρη Θεοδώρου.

Τα τραγούδια και η μουσική επιμέλεια ήταν του Δημήτρη Ανδρώνη, αντιπρόεδρου του ΠΟΔΕ.

Ο σκηνικός διάκοσμος της Κατερίνας Συνάνη.

Τους ρόλους ερμήνευσαν οι:

Περικλής Νικολάου, Δέσποινα Λάζου, Νάσος Νικολαΐδης, Γιώργος Στεφανίδης, Ευγενία Μητσακάκη, Νικόδημος Αθηναίος, Βίκυ Τσαντήλα, Αγάπη Ντούσκα, Γιάννης Καρβούνης, Γιώργος Βλάσσης.

-------------------------------------------------------------------------------------
Ο Τύπος έγραψε ...

“ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” 

31η Μαΐου, 1η Ιουνίου και 2 Ιουνίου, ήταν οι ημέρες που επελέγησαν για να παρουσιαστεί η τέλεια επιμελημένη και καλό – προβαρισμένη θεατρική παράσταση «Το Πανηγύρι». Το παρουσίασε η θεατρική ομάδα του ΠΟΔΕ, στο θεατράκι του Πάρκου Αναψυχής Αλωνιών Γ. Κουβίδη, στον Παράδεισο Ελευσίνας, από τον 10μελή ερασιτεχνικό θίασο, που πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους θιάσους που αποτελούνται από επαγγελματίες ηθοποιούς ...
Ο Πολιτισμός, με τα περίσσια της νεοελληνικής τέχνης στοιχεία, το βράδυ της Πέμπτης 31ης Μαΐου, είχε την τιμητική του στο μικρό Θεατράκι του Πάρκου Αναψυχής του Δήμου Ελευσίνας και ένας από τους πολλούς τυχερούς θεατές που μοιράστηκε τη χαρά των συντελεστών και των πρωταγωνιστών αυτής της μεγάλης επιτυχίας ήμουν και εγώ! Ο Πολιτισμός, αυτή η μεγάλη κληρονομιά, που μας άφησαν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, φαίνεται πως καλά κρατεί ακόμα στις ψυχές των πραγματικών εραστών της τέχνης, που κάνουν τα πάντα αφιλοκερδώς, γράφοντας, σχεδιάζοντας, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας στο κοινό αριστουργήματα …
Σε όλους τους συντελεστές που αποτέλεσαν τη θεατρική ομάδα και για την υπέροχη προσφορά τους στο κοινό, θα ευχηθώ ολόψυχα συνεχείς επιτυχίες.
Η θεατρική αυτή παράσταση, πάντως αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πόλη της Ελευσίνας και είναι ικανή, να δείξει ξανά τον χαμένο δρόμο, προς τον Πολιτισμό! ...

Βασίλης Στεφάνου - ΘΡΙΑΣΙΟ – 4 Ιουνίου 2007
------------------------------------------------------------------------------------------- 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΧΑΪΔΗΣ


Ο νέος αυτός δεν έχει μόνο ιδιοφυΐα αλλά και - πράγμα σπανιότατο στο ελληνικό θέατρο - πνευματικότητα.[...] δεν παρασύρεται από φτηνά δημοκοπικά συνθήματα της ώρας, αλλά έχει την τάση να βλέπει βαθύτερα τον κόσμο και ν’ ανιχνεύει την ανθρώπινη μοίρα.

Άγγελος Τερζάκης
Στην εφημερίδα «Το Βήμα»
2\6\1957


Ο Δημήτρης Κεχαΐδης γεννήθηκε το 1933 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Η οικογένειά του, μετά από πολλές μετακομίσεις θα εγκατασταθεί το 1946 στο Βόλο, όπου ο Κεχαΐδης θα περάσει τα γυμνασιακά του χρόνια. Την περίοδο αυτή θα έρθει σε επαφή με την ποίηση, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία.

Το 1956 γράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών, και παρακολουθεί την κινηματογραφική και θεατρική ζωή της πρωτεύουσας. Την επόμενη χρονιά, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν ανεβάζει τα μονόπρακτά του Παιχνίδια στις αλυκές και Μακρινό λυπητερό τραγούδι.

Το 1959 θα παρουσιαστεί από το ίδιο θέατρο το έργο του Ο Μεγάλος περίπατος, πρόπλασμα για το μεταγενέστερο έργο του Πανηγύρι, το οποίο θα ολοκληρωθεί τρία χρόνια αργότερα. Συγγραφείς όπως ο Τέννεσση Ουίλλιαμς, ο ?ρθουρ Μίλλερ, ο Στρίντμπεργκ ο Ίψεν και ο Ο’Νήλ έλκουν το ενδιαφέρον του.

Το 1964 θα γνωρίσει την ηθοποιό και φιλόλογο Ελένη Χαβιαρά, με την οποία αργότερα θα παντρευτούν, και μαζί θα εργαστούν ερευνώντας διάφορες θεατρικές γραφές. Την ίδια χρονιά το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσει το Πανηγύρι. Το έργο παίζεται μόνο για δεκαεπτά μέρες και μία μερίδα της κριτικής βάλλει εναντίον του.

Η σκηνική και εκδοτική επιτυχία του έργου θα έρθει αργότερα. Τα μονόπρακτά του Βέρα και Τάβλι θα ανεβαστούν δύο φορές, το 1971 και το 1974 από το Θέατρο Τέχνης, ενώ το 1979 από το ίδιο θέατρο, θα παρουσιαστούν οι Δάφνες και πικροδάφνες, έργο που γράφει σε συνεργασία με την Ελένη Χαβιαρά.

Το 1988 παρουσιάζεται από την ΕΡΤ 1 μία αναθεωρημένη μορφή του έργου του Προάστειον Νέου Φαλήρου, έργο στο οποίο είναι αποτυπωμένες εικόνες από τις παιδικές του μνήμες, και από το Γκαράζ-Τρίτη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το Πανηγύρι σε σκηνοθεσία Ν. Αρμάου.

Το 1995 ολοκληρώνεται ένα έργο που για άλλη μια φορά έχει γραφτεί σε συνεργασία με την Ελένη Χαβιαρά, το Με δύναμη από την Κηφισιά. Το έργο ανεβαίνει την ίδια χρονιά στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων από τη Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή, ενώ την ίδια και την επόμενη χρονιά συνεργάζεται με τον Περικλή Χούρσογλου στα σενάρια των κινηματογραφικών ταινιών Λευτέρης Δημακόπουλος και Ο κύριος με τα γκρι.


ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΪΔΗ

Παιχνίδια στις αλυκές (1957)

Μακρινό λυπητερό τραγούδι (1957)

Ο Μεγάλος περίπατος (1959)

Προάστειον Νέου Φαλήρου (1960)

Το Πανηγύρι (1962)

Η Βέρα (1971)

Το Τάβλι (1971)

Δάφνες και πικροδάφνες (1979)

Με δύναμη από την Κηφισιά (1995)

------------------------------------------------------------------------
Φωτογραφίες από την παράσταση

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας