Σελίδες

2013 - "Μήδεια" του Μποστ


Μποστ
ΜΗΔΕΙΑ


Παραστάσεις: 27-28-29-30 Ιουνίου 2013 – 9:15μ.μ.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Η Θεατρική Σκηνή Δήμου Ελευσίνας συμπληρώνει εφτά χρόνια θεατρικής δράσης με έργα του ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου, με παραστάσεις στην Ελευσίνα, σε πολλούς Δήμους της Αττικής, στη Βοιωτία, τη Φωκίδα, την Κρήτη, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει 20.000 θεατές.
Το φετινό καλοκαίρι σε ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο πολύπλευρο καλλιτέχνη Μέντη Μποσταντζόγλου παρουσιάζουμε τη ΜΗΔΕΙΑ.

Θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις στο παλαιό ελαιουργείο Ελευσίνας στις 27-28-29-30 Ιουνίου.
Ο Μποστ με αφορμή την τραγωδία του Ευριπίδη, με οξύτατο σαρκασμό και Αριστοφανικό πνεύμα γράφει ένα ανατρεπτικό πολιτικοκοινωνικό θεατρικό έργο παρωδία, σάτιρα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας.

Ο Μπόστειος θεατρικός λόγος με τον υπονομευτικό και βαθιά σαρκαστικό δεκαπεντασύλλαβο, τη λαϊκή ρητορική του δεινότητα, την ηθελημένη ασυνταξία, τη στρέβλωση του λόγου, τη σάτιρα της παθογένειάς μας, αιφνιδιάζει και αποκαλύπτει στο θεατή τα συμπτώματα που προκαλεί ο βιασμός και ευτελισμός που έχει δεχτεί η νεοελληνική μας γλώσσα, τη στρέβλωση των αξιών, την έκπτωση των ανθρώπινων ανιδιοτελών σχέσεων, τον ψεύτικο καθωσπρεπισμό, την κενότητα του πνεύματος κι εν τέλει την ιδεολογική μας σύγχυση.
Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Θεοδώρου. Τη Μουσική έχει γράψει ο Δημήτρης Ανδρώνης. Το Σκηνικό Διάκοσμο η Χριστίνα Χατζηνεοφύτου.

Παίζουν:

Ελένη Πέππα, Σταύρος Χανάς, Δέσποινα Ζουμή, Έλενα Κακαρή, Βάσω Σπανούδη, Βαγγέλης Καλαντζής, Άννα Φιλιμέγγα, Τασία Μπρέμπου, Μαρία Αντωνίου, Ναυσικά Ελευθερίου, Μαρία Αντωνίου-Πανά, Γεωργία Μανώλη, Κωνσταντίνα Δημητρίου, Αθηνά Αντωνίου, Νατάσσα Μενή, Νάντια Μπαρμπούτη. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
 Ο Τύπος έγραψε ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
3 Ιουλίου 2013

ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΜΗΔΕΙΑΣ”.

Οι παραστάσεις της “Μήδειας” του Μποστ που παρουσίασε το τετραήμερο 27-30 Ιουνίου η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας και δόθηκαν στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, γέμισαν το θέατρο και τις τέσσερις ημέρες.
Το θερμό χειροκρότημα των θεατών ήταν ενδεικτικό της αποδοχής του έργου.
Η φετινή σημαντική προσπάθεια των ανθρώπων της Θεατρικής Σκηνής δείχνει πως κάθε χρόνο η παρουσία τους γίνεται συνεχώς καλύτερη.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για το σπουδαίο αυτό αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας συμπληρώνει επτά χρόνια θεατρικής δράσης με έργα του ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου, με παραστάσεις στην Ελευσίνα, σε πολλούς Δήμους της Αττικής, στη Βοιωτία, τη Φωκίδα, την Κρήτη, με χιλιάδες θεατές.


Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Είδα τη ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ από τη “Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας”. Ωραία παράσταση! Οι (ερασιτέχνες) ηθοποιοί, με κέφι, νεύρο και έμπνευση, ήταν καταπληκτικοί. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Θεοδώρου έκανε άριστη δουλειά!
Το κυριότερο: κατανόησε τον Μποστ και τον ερμήνευσε άψογα! Η ωραία μουσική είναι του Δημήτρη Ανδρώνη. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες και όλους!!!

Πάνος Σκουρολιάκος
Ηθοποιός - Σκηνοθέτης
π. Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Χρύσανθος (Μποστ) Βοσταντζόγλου



ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1918. 7 Νοεμβρίου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Χρύσανθος, το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Κλεόβουλου και της Ουρανίας Βοσταντζόγλου.

1920. Στη σκιά της επερχόμενης καταστροφής για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και της Μ. Ασίας, η οικογένεια Βοσταντζόγλου εγκαθίσταται στο Γαλάτσι της Ρουμανίας.

1926. Η οικογένεια του Χρύσανθου έρχεται στην Ελλάδα. Από το Δημοτικό Σχολείο, το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη συσσώρευση εγκυκλοπαιδικών γνώσεων και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σε ηλικία οκτώ ετών είναι ο πιο μορφωμένος και πολύγλωσσος πρόσφυγας των Αθηνών. Την ίδια εποχή ανακαλύπτει την αγάπη του και το ταλέντο του στη ζωγραφική. Πρώτο του έργο: Η έρημος της Σακχάρας. Τεχνική του, η εξαγωγή παράλογων συμπερασμάτων από λογικά δεδομένα. Στο γυμνάσιο αποκτά το παρατσούκλι: Μέντης.

1939. Ο Μέντης δημοσιεύει έργα του στα “Νεοελληνικά Γράμματα”. Η οικογένειά του, τον προτρέπει να γίνει καλτσοβιομήχανος, διότι «οι ζωγράφοι πεθαίνουν στην ψάθα». Δίνει εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών, σε ένα εξάμηνο εγκαταλείπει τις σπουδές του, θέλοντας να αναπτύξει τη δική του τεχνοτροπία.

1940. Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία με δυσμενή μετάθεση για την εισφορά του σε έρανο υπέρ των Δημοκρατικών του Ισπανικού Εμφυλίου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, συμμετέχει ενεργά στο ΕΑΜ των καλλιτεχνών.

1945. Εκδίδει το πρώτο του βιβλίο: “Ο Άγιος Φανούριος”. Τον επόμενο χρόνο ασχολείται με τη διαφήμιση.

1947. Εργάζεται ως εικονογράφος στον εκδοτικό οίκο Δημητράκου. Στο καθημερινό του δρομολόγιο για τη δουλειά γνωρίζει τη Μαρία Παπαγιαννακοπούλου και μαζί της τον έρωτα.

1948. Στις 16 Δεκεμβρίου παντρεύεται τη Μαρία και τον επόμενο χρόνο γεννιέται ο πρώτος του γιος, ο Κώστας.

1951. Αποκτά το δεύτερο γιο του, τον Γιάννη. Εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος στην “Καθημερινή” και εικονογράφος βιβλίων στις εκδόσεις “Ατλαντίς”.

1954 - 58. Εργάζεται στον “Ταχυδρόμο” και εικονογραφεί κείμενα του Κοσμά Πολίτη, του Καραγάτση, του Τσιφόρου, της Φρανσουάζ Σαγκάν κ.α. Ο Μποστ διαμορφώνει σταδιακά το ύφος των σκίτσων του, τα οποία παρουσιάζει με τη μορφή του δεκαπεντασύλλαβου στίχου, δημιουργώντας την ανορθογραφία της “μποσταντζόγλειας γλώσσας” που αποδίδει τη διγλωσσία και την “ανορθογραφία” της ελληνικής κοινωνίας. Έργα του η μαμά Ελλάς, ο γιος της Πειναλέων κι η κόρη της Ανεργίτσα.

1959. Εκδίδεται το βιβλίο του: Σκίτσα του Μποστ σε τρεις εκδόσεις.

1960. Δημοσιεύονται οι “Τραγικέ Ιστορίε” στον “Θεατή”.

1961. Γράφει τον “Δον Κιχώτη”. Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί τη “Ρομβία” και τη “Νήσο των Αζορών” σε στίχους Μποστ και εκτέλεση του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

1962. Γράφει το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο “Το πιθάρι”. Σκηνοθεσία Πολ Σκλάβου, μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου με πρωταγωνιστή το Θανάση Βέγγο. Γράφει με το Μίκη Θεοδωράκη την “Όμορφη Πόλη”, που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο “Παρκ”.

1963. Συνεργάζεται με την “Αυγή” γράφοντας πολιτικό χρονογράφημα και την “Αλληλογραφία με τον Κόστα” με αφορμή την αναχώρηση του Καραμανλή από την Ελλάδα με ψεύτικο όνομα.

1964. Ολοκληρώνει το έργο του: “Φαύστα, η απολεσθείς κόρη”. Ανεβαίνει στο θέατρο “Βεάκη” και στο θέατρο “Αυλαία” Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές συμμετέχει με την ΕΔΑ και συνυποψήφιους τους: Μίκη Θεοδωράκη, Γ. Ρίτσο, Τ. Λειβαδίτη, Κ. Βάρναλη.

1967. Η δικτατορία τον καλεί να αποκηρύξει τον “αντεθνικόν κομμουνισμόν”. Στην κηδεία του Παπανδρέου συλλαμβάνεται ο γιος του Γιάννης, 16 ετών, καταδικάζεται σε φυλάκιση και αποβάλλεται από όλα τα Δημόσια Σχολεία.

1973. Ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο “Αμιράλ” το έργο του “Εκλογές του Μποστ”. Στο Άλσος Παγκρατίου η περιβόητη παράσταση του “Ελεύθερου Θεάτρου”, “Και συ χτενίζεσαι”.

1974. Γράφει την “Εθνική Κωμωδία”, που ανεβαίνει στο θέατρο “Αμιράλ”.

1977. Γράφει με τον Κ. Μουρσελά το έργο “Εφημερέβομεν”, που ανεβαίνει στο θέατρο “Σμαρούλα”.

1979. Ανεβαίνει στο καφεθέατρο “Λήδρα” το έργο του “Ιστορικέ Ιστορίε”, μια πικρή αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας.

1980. Θεσσαλικό θέατρο: “Της Λαρίσης το ποτάμι”.

1981. Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Θεσσαλικό Θέατρο: “Χαιρέτα μου τον Πλάτανο”.

1982. Θέατρο Λυκαβηττού. “Ελεύθεροι Καλλιτέχνες”: Μαρία Πενταγιώτισσα.

1983. Συμμετέχει με έργα του στον “Ελληνικό Μήνα” της Βιέννης.

1986. Η “Ομάδα Θέαμα” παρουσιάζει το έργο του: “Στο βάθος μύθος”. Η πρώτη παράσταση κόμικς.

1987. Θέατρο “Σμαρούλα”: “40 χρόνια Μποστ”. Θέατρο ΣΤΟΑ: “Φαύστα”, Θ. Παπαγεωργίου - Λ. Πρωτοψάλτη.

1993. Θέατρο ΣΤΟΑ: Ανεβαίνει το έργο του “Μήδεια” και γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου με πρωταγωνίστρια τη Λήδα Πρωτοψάλτη.

1994. Θέατρο Ερμού: “Εφεβρέτης”.

1995. Θέατρο ΣΤΟΑ: Ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία το έργο του “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”

Στις 13 Δεκεμβρίου ο Μποστ κλείνει τα μάτια του για πάντα. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Φωτογραφίες από την παράσταση































 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------












Τα Χορικά της παράστασης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας